A Visit in the Studio

Architecture
De Nieuwe Context
Restoration
Laugs Bouwmeesters
Facade
Laugs Bouwmeesters
Structural Engineering
G.J. Crousen Adviseur Bouwconstructies
Furniture
Bestwelhip
Loesje van Herp
Flos
Franke
Grohe
Whirlpool
Constructive Interior and Exterior Walls
Claytec
Interior Design
Sikkens
Project Team
Roel Slabbers
Joey Rademakers
© Blickfänger
© Blickfänger
© Blickfänger
© Blickfänger
© Blickfänger

By installing a piece of spatial furniture with bright green colour, the design studio De Nieuwe Context transforms an artist’s studio into an airy guest apartment. The estate De Heiligenberg in the Dutch province of Limburg boasts an eventful history. It was first documented in 1381. In the 16th century during Spanish rule, it served as a feudal homestead. Later on, it became private property. The cottage still existing today was built around 1740. In the course of time, however, it fell into disrepair. The Dutch artist Daan Wildschut initiated its restoration in the mid-1950s and installed his studio there. When the current owners found it, it was once more in a decrepit condition. The walls were damp and many of the timber beams had rotted. Studio De Nieuwe Context undertook a thermal rehabilitation of the cottage. They transformed the auxiliary building and former studio of Wildschut’s into a charming guest apartment.