Black House on Ammersee Lake

Architect
Buero Wagner
HVAC
Planungsbüro Heinz Bittmann
Construction Management
Rogorsch + Strobl Bauunternehmung
Interior Wall and Ceiling Covering
Johann Schlemmer + Sohn
Roof
Eternit
Facade
Prefa
Windows
Bau- und Möbelschreinerei Leutenbauer
Lighting
Nordlux
Bathroom and Plumbing
Villeroy & Boch
Fittings
FSB
© Florian Holzherr
© Florian Holzherr
© Florian Holzherr
© Florian Holzherr
© Florian Holzherr
© Florian Holzherr
© Florian Holzherr
© Buero Wagner

This black house within sight of the Ammersee was built as an extension. Despite the minimal dimensions of only 6 × 3.80 m under a pitched roof, in both functional and design terms it seems like an independent house with its own garden. 
With its simple traditional appearance the house resembles the barns or boathouses on the nearby lake and fits harmoniously into its surroundings. The facades are clad with wooden boards; before they were mounted their outer face was charred in the traditional Japanese technique known as Shou Sugi Ban by the carpenter.