• Previous project
  • Next project
  • Back to overview
© Jens Weber
© Jens Weber
© Christian Schittich
© Richie Müller
© Richie Müller
The canopy of the waste-management-vehicle maintenance facility makes use of an existing reinforced-concrete infrastructure that had supported a membrane roof. Steel columns carrying three-chord trussed girders now rest on those concrete bases; above them are transverse steel arches with tension rods and compression columns. Flexible, thin-film solar cells are embedded in the middle layer of the ETFE cushions – each field measures about 11.0 x 3.3 m – that shelter the space. Part of the energy is fed into the public grid, the rest operates three ventilation units that provide the air pressure required to keep the cushions inflated. The ductwork and drainage pipes are concealed within the trussed girders.