Liljevalchs+ Art Gallery in Stockholm

Architect
Wingårdhs
Interior Design
Wingårdhs
Project Architect
Niklas Carlén
Construction Management
PEAB
Structural Engineer
WSP
Building Services
WSP
Landscape Architecture
Ramböll
Fire Safety
Bengt Dahlgren
Lighting Design
Kardorff Ingenieure Lichtplanung
Facade
Peab
© Christoffer Grimshorn
© Christoffer Grimshorn
© Christoffer Grimshorn
© Christoffer Grimshorn
© Christoffer Grimshorn
The Liljevalchs Art Gallery in central Stockholm is one of Sweden’s most renowned exhibition spaces for contemporary art. Combined with the new expansion named Liljevalchs+ the museum increases in floor space by 2600 m2. Most of all, it gains an exhibition area in which daylight is dramatised in a very special way. This area is situated directly beneath the roof structure resembling a space frame and consisting of 166 exposed concrete lightwells arranged in a homogeneous pattern. They support staging exhibitions that do not require artificial lighting during daytime. At the same time, they establish a unique spatial atmosphere and provide the building volume and its restrained simplicity with a filigree roofline radiating nobility. The facades are closed to a major degree. As a result, the compact new building offers ideal preconditions for presenting works of art.