• Previous project
  • Next project
  • Back to overview
© Michael Heinrich
© Michael Heinrich
© Julia Knop
© Michael Heinrich
© Michael Heinrich
This new commercial building situated on a narrow strip between a busy thoroughfare and the train tracks connecting Munich to Augsburg offers rental space in a variety of sizes to different types of small and mid-sized businesses. From a distance, the bright facade of white-frosted profiled glass attracts attention – particularly due to the interplay of horizontal and vertical recesses. When these recesses reflect sunlight, they generate a pattern reminiscent of a bar code. On second glance the stark reinforced-concrete grid ­behind the glazed skin becomes visible. At ground level, the recessed plinth zone is clad in grey fibrated-concrete slabs and green anodised aluminium sheet. A central foyer links the street and the delivery bay – the two further entrances in the east and west are only accessible from the courtyard. To reach the upper levels, tenants and customers may go up one of the three pared-down, exposed-concrete stairwells. These cores’ ceilings are open to the sky, and in combination with theextensive glazing between the cores and the long, double-loaded hallways, this ensures that the spaces have ample daylight, and that orientation is easily had. In these hallways the different colours of the walls designate the individual functions – sky blue denotes auxiliary spaces and restrooms, and grass green signals rental units. Because the partition walls can be set up in different positions, the sizes of the units can be adapted to the needs of the tenants.