• Previous project
  • Next project
  • Back to overview
© Antje Osterwold
© Steffen Michael Gross
© Steffen Michael Gross
© Steffen Michael Gross
Situated high above the city of Weimar, this four-storey housing block closes one of the last gaps in the new residential district am Horn. The development plan for what had formerly been the site of a military barracks came about in the course of the Expo 2000 and was influenced by a nearby Bauhaus estate proposed in the 1920s, but never realized beyond a model house. The long, narrow volume now erected gives the former parade ground a spatial boundary, while the functional plinth storey forms a step at the edge of the slope that provides access to the first living level and the gardens with their old stock of trees. Oriented in two directions, the dwellings afford views of both the park and the city. The decision to employ a hybrid form of construction was taken for reasons of flexibility and economy. Prestressed concrete floors allowed an individual layout of the flats to meet the needs of residents, while walls in sandlime bricks, together with wood-stud walls to the loggias, helped to save costs. Contrary to the original planning, the west facade was not implemented entirely in a timber-stud construction, but in reinforced concrete in order to allow the creation of balustrades and lintels of various heights. The high-quality interior is enclosed within an exterior with different protective finishes: the rough, sgraffito facade is contrasted with the gleaming, smooth rendering in the loggias.